Uudenvuodenlupauksista tekoihin: tee kevytyrittäjän “bujo” eli yhdistä työkalenterisi osaksi päiväkirjaasi

Uudenvuodenlupauksista tekoihin: tee kevytyrittäjän “bujo” eli yhdistä työkalenterisi osaksi päiväkirjaasi

Olet ehkä kuullut trendikkäistä bujoista eli bullet journalista. Bullet journal on yhdistelmä kalenteria, päiväkirjaa ja tehtävälistoja. Bujosta on käytetty nimitystä “hektisten ajatusten konmaritus” eli monella on ongelmia järjestellä monimutkainen henkilökohtainen elämä, jossa on monia erilaisia osapuolia ja tapahtumia ja niiden hallinta on hankalaa. Ratkaisuksi tähän on Ryder Carroll kehittänyt bujon.

Kevytyrittäjät ovat usein henkilökohtaisen osaamisen myynnin mestareita; moni tekee sitä osana palkkatyötään tai rakentaa kevytyrittäjänä esimerkiksi henkilöbrändiä. Monasti kevytyrittäjän työ ja henkilökohtainen elämä ovat niin saumattomasti kiinni toisissaan että niiden erotteleminen on haastavaa, jos ei jopa mahdotonta. Mikä onkaan luonnollisempaa yhdistää päiväkirja, to do -listat ja työkalenteri samaan kirjaan kuin bujo – samaa tapahtuu jo nyt digitaalisessa muodossa monen Google-kalentereissa eri värisinä kalentereina.  

Kevytyrittäjän bujo helpottaa elämän organisoimista – samalla se toimii myös ns. kevytyrittäjän strategiana

Bullet journalin voi rakentaa mihin tahansa tyhjään kirjaan tai vihkoon. Kevytyrittäjällä harvoin on samanlaista strategista lähestymistapaa kuin yrittäjällä ja monilla puuttuu ihan perusdokumentit kuten liiketoimintasuunnitelmat, strategiat ja visiot. Luonnollisestikin näin koska työtä tehdään usein kevyemmin ja muun työn ohessa. Siksikin bujo on erinomainen tapa lyödä monta kärpästä yhdellä iskulla ja rakentaa nämä liiketaloudelliset “asiakirjat” bujon muotoon. 

Tee se näin – Rakenna oma kevytyrittäjän bujo
  1. Pohdi mikä on bujosi päätehtävä eli tavallaan visio ja missio yhdistettynä: mitä haluat sillä saavuttaa ja mitä se sinulle antaa kevytyrittäjänä ja ihmisenä. 
  2. Rakenna sisällysluettelo; bujostasi on hyvä löytyä tavoitteet, vastuut, pitkän aikavälin tavoitteet (Future log), kuukausittaiset tavoitteet (Monthly log) sekä päivittäiset tehtävät (Daily log). 
  3. Käytä mielikuvitusta ja rakenna bujosi meditatiivisesta näkökulmasta. Tarkoituksena on, että bujosi järjestelee ja luo elämääsi rakennetta ja tukee kehittymistäsi kevytyrittäjänä ja myös ihmisenä. Apua bujon rakentamiseen ja perusperiaatteisiin saa esimerkiksi täältä. 

 

Minna Miettunen, yrittäjä Nuotio Digital Oy

Kirjoittaja on nopeasti muuttuvan digitaalisen toimintaympäristön innokas opiskelija ja kehityksen nimeen vannova digitaalisen myynnin ja markkinoinnin yrittäjä. Elämään kuuluu myös bittien ulkopuolella perheen lisäksi urheilu, ystävät ja musiikki.